Realisaties

Vernieuwing van de ononderbroken stroomvoorziening en integratie van WKK in het Sint-Trudo ziekenhuis

Volledige renovatie van de 20 jaar oude dynamische UPS-installatie met mobiele 1600 kVA UPS back-up tijdens de werken

Installatie van een 350 kWe WKK met warmteopslag voor meer rendement en flexibiliteit

Onderhoud van beide installaties

Resultaat

Kwalitatieve stroom voor de volgende 20 jaar

Verlaging energiefactuur

Voor ziekenhuizen is ononderbroken stroomvoorziening vaak -letterlijk- een kwestie van leven of dood. In 2017 renoveerde Vanparijs Engineers, nu Luminus Solutions, de dynamische UPS-installatie van het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo in Sint-Truiden. Die installatie werd in 1997 geplaatst. Door de renovatie is Sint-Trudo voor de komende 20 jaar verzekerd van kwalitatieve ononderbroken stroomvoorziening.

Dynamische, maar ook duurzame UPS

Het project was op dat moment uniek in zijn soort. Het was de eerste keer dat een twintig jaar oude UPS-installatie een complete upgrade kreeg. Doorgaans wordt een UPS-installatie die einde levensduur is volledig vervangen, hetgeen een aanzienlijke investering en soms ingrijpende wijzigingen in de bestaande infrastructuur inhoudt. Met deze “upgrade”-oplossing van Luminus Solutions kon het ziekenhuis verder werken met haar vertrouwde UPS-installatie zonder te moeten investeren in een nieuwe machine.

WKK geïntegreerd in toekomstplannen

Intussen plaatste Luminus Solutions ook een WKK van 350 kW bij Sint-Trudo. Tijdens de studiefase werden verschillende opties voor de locatie van de centrale bekeken. Omdat de uitbreidingsplannen van het ziekenhuis in rekening moesten worden gebracht, kon de WKK geen extra buitenruimte innemen. De centrale kreeg dus een bestemming binnen het bestaande gebouw, in de bestaande stookplaats. De installatie werd voorzien van een buffervat van 12000 liter aan de buitenzijde van het gebouw. Het buffervat maakt de WKK rendabeler en flexibeler omdat het heel wat warmte kan bufferen.

“Sint-Trudo ging voor de installatie van de WKK opnieuw in zee met Luminus Solutions omdat ze, naast hun competitieve aanbieding, de UPS-installatie en de site heel goed kennen. Dat is een groot voordeel, omdat er complexe elektrische werken moesten gebeuren zonder risico de elektriciteitsvoorziening van het ziekenhuis in gevaar te brengen. Luminus Solutions staat in voor het onderhoud van zowel de UPS-installatie als de WKK. (Erik Maesen, Manager Aankoop en Logistiek, Sint-Trudoziekenhuis)

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?