Medialab Dilbeek brengt energieprestatiecontract in beeld

4 januari 2023

blank

In 2016 sloten Luminus Solutions en Dilbeek een energieprestatiecontract om 10 jaar lang energie te besparen in verschillende openbare gebouwen van de gemeente.

Om ook het brede publiek – en met name de Dilbeekse jeugd – te bereiken en bewust te maken van de inspanningen die de gemeente levert om zuinig om te springen met energie, zette Luminus Solutions een samenwerking op met het Medialab van Dilbeek. Dat is een creatief lab waar jongeren met de steun van diverse media-experts kunnen experimenteren met verschillende mediavormen.

Het resultaat is een reeks TikTok-filmpjes over de energiebesparende maatregelen in CC Westrand, Kunstenacademie Dil’Arte, zwembad Dilkom, basisschool Jongslag en sporthal Ten Gaerde. Klik op de titels om de filmpjes te bekijken.

 

Cultuurcentrum Westrand en bibliotheek Dilbeek

Zonnepanelen op het dak verlagen het elektriciteitsverbruik met 25%. Daarnaast zorgt de nieuwe energiezuinige LED-verlichting voor nog 15% meer energiebesparing.

 

Kunstenacademie Dil’Arte

Op hetzelfde plein als cc Westrand zorgen ook hier een groot aantal zonnepanelen voor een fikse energiebesparing. Ze leveren maar liefst 35% van alle stroom die nodig is voor de school. Groene en goedkope energie!

 

Zwembad Dilbeek

Niet alleen chloorarm maar nu ook heel energiezuinig dankzij een nieuwe verwarmingsinstallatie met warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen. Het zwembad produceert nu zelf de elektriciteit en de warmte die nodig is voor:1) de werking van de pompen en de verlichting.2) de verwarming van het zwembadwater.Allemaal volledig geautomatiseerd en met meer dan 25% energiebesparing.

 

Basisschool Jongslag

Zeg niet zomaar radiatoren tegen de nieuwe radiatoren in de klassen. Ze werken niet alleen op elektriciteit maar ook met buitenlucht die opgewarmd wordt met een warmtepomp. Daardoor zijn ze ongeveer 30% zuiniger dan een gewone elektrische verwarming. Want lucht, dat is gratis natuurlijk!

 

Sporthal Ten Gaerde

Ook aan de sporters werd gedacht. Hier in sporthal Ten Gaerde zorgt een volledig vernieuwde,  zuinige en automatisch gestuurde centrale verwarming voor meer comfort voor de sportievelingen en bijna 20% minder energieverbruik voor de gemeente.

 

 

Daarnaast brachten ze ook enkele tips in beeld om op de werkplek én thuis energiezuinig te leven en te werken.

Frisse lucht nodig?

Onder spanning?

Een lumineus idee?

Graag lekker warm?

 

De filmpjes zijn ook te bekijken via het TikTok-account van Jong in Dilbeek onder de #duurzaamdilbeek, via de Facebookpagina van Luminus Solutions en op de website van Dilbeek.

 

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?