De school van Blocry in Ottignies-Louvain-la-Neuve zet binnenkort een belangrijke stap richting energieneutraliteit dankzij een ambitieus energieprestatiecontract met Luminus Solutions

14 mei 2024

In juni 2023 ondertekende de stad Ottignies-Louvain-la-Neuve een energieprestatiecontract (EPC) met Luminus Solutions voor een ambitieus renovatieproject om de school van Blocry energie-efficiënter of zelfs helemaal energieneutraal te maken. Het project maakt deel uit van het RenoWatt-programma, dat Waalse steden en gemeenten ondersteunt bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun openbare gebouwen. Het is een mooi voorbeeld van de duurzaamheidspolitiek van de Ottignies-Louvain-la-Neuve en een belangrijke stap in haar energietransitie. 

Van gebouwschil tot biomassa 

De renovatie van de kleuter- en lagere school van Blocry omvat alle nodige studies en werken om de school energie-efficiënter – of zelfs energieneutraal – te maken. Concreet gaat het om een grondige renovatie van de school door Luminus Solutions, in samenwerking met architectenbureau AAEG, met een totale investering van 6 miljoen euro.  

Naast de renovatie van meer dan 3.000 m² dakbedekking worden de gevels geïsoleerd en bekleed met nieuwe materialen zoals hout, vezelcementplaten en gekleurde trespa-panelen, terwijl de oude ramen worden vervangen door aluminium dubbele beglazing met gemotoriseerde zonwering. Er komt ook een duurzaam verwarmingssysteem op biomassa, alsook nieuwe regelsystemen. Een nieuwe ventilatie met dubbele luchtstroom en warmterecuperatie zorgt voor comfortabele lucht van hoge kwaliteit. Tot slot wordt het gebouw uitgerust met in totaal 143 kWp aan zonnepanelen 

Een investering in duurzaamheid 

Al deze maatregelen zorgen niet alle voor aanzienlijke energiebesparingen, maar ook voor een grote daling van de CO2-uitstoot van de school. Hierdoor zal de stad naar verwachting ongeveer 42% primaire energie (d.w.z. -475 MWh/jaar) en tot 65% CO2-uitstoot (-147 ton/jaar) besparen. Dankzij de hernieuwbare energie van de PV-installatie die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wordt de CO2-besparing zelfs nog groter, waardoor de school CO2-neutraal wordt. 

Het energieprestatiecontract heeft een looptijd van 4 jaar, met een optie voor verlenging tot 15 jaar. De studies zijn ondertussen afgerond en de procedures voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen beginnen over enkele dagen. De werkzaamheden worden naar verwachting binnen de 2 jaar afgerond. Gedurende de volledige periode staat Luminus Solutions in voor het onderhoud en de exploitatie van de installaties en garandeert zo dat de verwachte besparingen ook worden gerealiseerd.  

Met deze strategische samenwerking bevestigt Luminus Solutions haar engagement voor meer duurzaamheid en energie-efficiëntie in steden en gemeenten, en draagt zij bij aan de verdere ontwikkeling van Ottignies-Louvain-la-Neuve als een voorbeeld op het gebied van groene initiatieven. 

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?