Realisaties

Renovatie van 14 schoolgebouwen in de Provincie Luik (RenoWatt)

Optimalisatie van de bouwschil

Upgrade van de verlichting

Installatie van zonnepanelen

Gebouwcontrole en sturing van op afstand

Garantie op de energieprestaties gedurende 15 jaar

Resultaat

50% minder CO₂-uitstoot

In het kader van het RenoWatt-project, waarmee de Waalse regering de energie-efficiëntie van openbare gebouwen wil verbeteren, voerden we een eerste reeks renovatieprojecten uit in 14 onderwijsinstellingen in de provincie Luik, in de vorm van energieprestatiecontracten. Het gaat om instellingen van de stad Seraing, de gemeente Oupeye en de provincie Luik.

In totaal isoleerden we meer dan 10.000 m² daken en 5000 m² façades en vervingen we ongeveer 8000 m² ramen. Daarnaast renoveerden we stookplaatsen, moderniseerden we de verlichting en plaatsten we zonnepanelen. De werken zijn gestart in 2018 en zijn intussen grotendeels opgeleverd.

Daarnaast zorgen we gedurende 15 jaar voor het beheer en het onderhoud van de installaties én voor de beloofde besparingen. De installaties worden gemonitord vanop afstand zodat energieverlies snel gedetecteerd kan worden. Zo helpen we de Luikse scholen om energie te besparen. De resultaten die in 2019 en 2020 werden behaald, zijn erg hoopgevend voor de komende jaren en overtreffen wat vooropgesteld werd.

Die resultaten zijn er bijvoorbeeld al in de Ecole Polytechnique in Hoei, waar de renovatie van vijf ketelruimtes en de isolatie van de bouwschil een besparing opleverde van 21% op het elektriciteitsverbruik en 55% op het gasverbruik, goed voor 380 ton minder CO2-uitstoot. Of in het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs van Haspengouw in Waremme, waar we gelijkaardige renovaties uitvoerden, aangevuld met de plaatsing van zonnepanelen en relighting. Die aanpassingen waren goed voor een totale energiebesparing van 32% en een reductie van 190 ton CO2, maar zorgden ook voor meer comfort voor leerkrachten en leerlingen.

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?