De samenwerking tussen Luminus Solutions en Gyproc voor de integratie van een warmtekrachtkoppeling op de Gyproc site in de Antwerpse haven (Kallo) resulteerde in een innovatieve oplossing voor een 2 MWe gasmotor-WKK waarbij alle energiestromen, zelfs de uitlaatgassen van de motor, volledig geïntegreerd werden in het productieproces van Gyproc.
- De opgewekte elektriciteit (2 MWe) is voor eigen gebruik op site
- De rookgassen van bijna 500°C worden direct geïnjecteerd in het droogproces. Bij normale werking van de WKK komt er dus geen rook uit de schouw!
- De motorwarmte (45-90°C) wordt het hele jaar door in het productieproces aangewend
- Twee 30m³ buffervaten stockeren de warmte die nodig is voor periodieke verwarming en zorgen zo voor een grotere flexibiliteit en een hoger rendement.
De grootste uitdaging was om ervoor te zorgen dat alle energiestromen tegelijkertijd konden worden gebruikt in het productieproces met voldoende flexibiliteit om de variaties in de productie aan te kunnen (verschillende grondstoffen, verschillende productie output, verschillende productiesnelheden,…)
Dankzij een totaal rendement van meer dan 90% ziet Gyproc met deze innovatieve WKK zijn carbon footprint dalen met ongeveer 1700 ton CO2 per jaar, wat dan weer overeenkomt met de hoeveelheid CO2 die 57.000 bomen opslaan wanneer ze een jaar groeien of het gemiddelde jaarverbruik van 170 gezinnen.
De timelapse video toont het verloop van dit innovatieve project dat in slechts 4 maanden tijd opgebouwd werd.