Realisaties

Installatie WKK op het dak van geneesmiddelenproducent UCB

Integratie van een 800 kWe WKK op het dak van het technisch gebouw

Levering van stroom en warmte voor productieprocessen

Buffervat 30 m³ voor opslag overtollige warmte

Onderhoud van de installatie

Resultaat

Globale efficiëntie 90%

39% minder CO₂-uitstoot

Het Belgische UCB ontwikkelt en produceert geneesmiddelen voor neurologische of immunologische aandoeningen. Tegen 2030 wil UCB dat koolstofneutraal doen. Het bedrijf stelde daarvoor een gedetailleerd actieplan op.

In het kader van een vooropgestelde energiebesparing van 35% tegen 2030 plaatsten we een WKK van 800 kilowatt elektrisch vermogen op het dak van de UCB-site in Eigenbrakel. Die levert warmte en elektriciteit voor de gebouwen en productieprocessen, maar kan ook flexibel ingeschakeld worden om het stroomnet te ondersteunen. Wanneer dat gebeurt op een moment dat de warmtevraag laag is, wordt de overtollige warmte opgeslagen in een buffervat van 30 kubieke meter voor later gebruik.

De installatie haalt een globale efficiëntie van meer dan 90%. Dat komt overeen met 39% minder CO2-uitstoot vergeleken met afzonderlijke warmte- en elektriciteitsproductie.

“De strategische ambitie van UCB als het op broeikasgassen aankomt, is om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn. Luminus Solutions hielp ons bij de installatie van een WKK-systeem dat lokaal elektriciteit produceert en warmte recupereert. Zo verhogen we onze energie-efficiëntie en verlagen we onze CO2-uitstoot.” (Eric Browaeys, Site Director Belgium, UCB)

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?