Marie Curie-ziekenhuis Charleroi vermijdt jaarlijks meer dan 1500 ton CO2 uitstoot dankzij WKK en zonnepanelen geplaatst en gefinancierd door Luminus

15 juni 2022

De Intercommunale de Santé Publique du pays de Charleroi, kortweg ISPPC werkt al sinds 2018 aan zijn energietransitie. Een van de resultaten daarvan is de installatie van een WKK en zonnepanelen op de site van het Marie-Curie-ziekenhuis in 2021. Het project is een mooie samenwerking tussen Luminus Solutions, Newelec en Dauvister, alle drie filialen van Luminus, én werd bovendien volledig gefinancierd door Luminus.

Het project

Het Marie Curie-ziekenhuis is een ultramodern centrum met een volledig scala aan medische diensten waaronder vooral traumatologie, materniteit, neonatologie en pediatrie.

In 2021 kreeg het ziekenhuis een gloednieuwe en duurzame elektriciteits- en warmteproductie: een WKK-installatie op aardgas van 1560 kW elektrisch en 1500 zonnepanelen van in totaal 500 kW.

Het project is een samenwerking tussen verschillende partners van de Luminus-groep. Luminus Solutions bouwde de warmtekrachtkoppeling, Newelec stond in voor de elektrische installaties en de hulpapparatuur, en Dauvister plaatste de fotovoltaïsche panelen op het dak van het ziekenhuis.

De warmte van de WKK (1750 kWth) wordt gebruikt voor de verwarming van het gebouw en het sanitair warm water. Er is ook een buffertank waarin 54 000 liter warm water kan opgeslagen worden om in te zetten wanneer er meer warmtevraag is dan de WKK kan produceren.

WKK_Marie Curie

What’s in it for ISPPC?

De installatie werd bekostigd door Luminus volgens het principe van derde partijfinanciering. ISPPC leaset de installatie voor een periode van 10 jaar voor de fotovoltaïsche panelen en 15 jaar voor de warmtekrachtkoppeling. Gedurende de ganse periode zullen Luminus Solutions en Dauvister de installaties in optimale conditie onderhouden. Daarna is de WKK aan het einde van haar levenscyclus en kan het ziekenhuis ervoor kiezen om de zonnepanelen over te kopen.

Beide installaties leveren samen ongeveer 40% van het stroomverbruik van het ziekenhuis en dekken meer dan 70% van de totale warmtebehoefte. Dit komt neer op een geschatte jaarlijkse besparing van meer dan 110.000 euro.  Bovendien kan het ziekenhuis op die manier haar koolstofvoetafdruk met meer dan 1500 ton CO2 per jaar verminderen en een grote stap zetten naar een groenere toekomst.

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?