Energetische renovatie van sportcomplex La Hulle in Profondeville

1 juli 2024

blank

Begin juni ondertekenden de gemeente Profondeville en Luminus Solutions een contract voor de energetische renovatie van de sporthal La Hulle.  Door haar volume en hoge bezettingsgraad is de sporthal is een van de gebouwen met het hoogste energieverbruik in de gemeente. De prioriteit ligt dan ook bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en het comfort voor de gebruikers. De opdracht maakt deel uit van het RenoWatt-programma van Wallonie Entreprendre.

In een eerste fase wordt het dak van de sporthal aangepakt. Een grondige renovatie moet de warmteverliezen beperkten en de thermische isolatie optimaliseren. Voor een betere afdichting van de gebouwschil worden tegelijkertijd ook de oude ramen vervangen door een energie-efficiënter type.

Bijzondere aandacht gaat ook naar de luchtkwaliteit binnen in de hal. Er komt een modern ventilatiesysteem dat zorgt voor een constante verversing van de lucht en een gezond en aangenaam klimaat voor de gebruikers.

Met het oog op de toekomst worden ook de oude olie gestookte ketels verwijderd en vervangen door milieuvriendelijke en energiezuinige warmtepompen. Hiermee zal niet alleen de CO2-uitstoot aanzienlijk dalen, maar het zal de gemeente ook een substantiële energiebesparing opleveren.

Een voorbeeld voor de energietransitie

Het project omvat een totale investering van bijna 1,5 miljoen euro (excl. BTW) en wordt voor 50% gefinancierd door het Plan de Relance van Wallonië. De verschillende maatregelen leveren een verwachte energiebesparing van 52% op en een daling van de CO2-uitstoot met meer dan 60%.

De energierenovatie van de sporthal La Hulle in Profondeville is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere en comfortabelere toekomst voor de gemeente. Het is tevens een mooi voorbeeld van de effectiviteit en relevantie van ecologische oplossingen bij de bouw en het beheer van openbare infrastructuren.

Dankzij de samenwerking met Luminus Solutions, kunnen zowel de gemeente Profondeville als de gebruikers van de sporthal La Hulle binnenkort genieten van een moderne en energiezuinige infrastructuur, die prestaties, comfort en respect voor het milieu combineert. Het project zal bovendien een positieve impact hebben op de lokale economie en werkgelegenheid want er zal gewerkt worden met lokale bedrijven voor de uitvoering van de werken.

Het einde van de werkzaamheden is voorzien voor oktober 2025, rekening houdend met de tijd die nodig is voor ontwerp en uitvoering en het verkrijgen van de vergunningen.

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?