Een warmteoplossing op maat: drie WKK’s leveren warmte, elektriciteit én energiebesparing aan het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc.

6 juni 2023

cogeneration St. Luc hospital

Voor haar nieuwe warmteproductie koos het ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe in 2021 voor een samenwerking met Luminus Solutions die een oplossing op maat uitwerkte. Drie WKK’s op een rij, met een vermogen van 1200 kWe per machine, zorgen voor een totale energie-efficiëntie van 88% en een CO2-besparing van 21% ten opzichte van een gescheiden productie van warmte en elektriciteit.

De aanpak van Luminus Solutions is steeds flexibel en op maat: elk WKK-project start met een goede dimensionering voor een optimaal rendement.

Daarom werd gekozen voor een opstelling met drie onafhankelijke motoren van 1200kWe in plaats van één of twee machines met een groter vermogen. Dit verhoogt de flexibiliteit en maximaliseert de beschikbaarheid van de installatie: de motoren kunnen individueel stilgelegd worden voor onderhoud en als één van de motoren het laat afweten, kunnen de twee andere nog grotendeels voldoen aan de warmtevraag.

Integratie in bestaand ketelhuis: een uitdaging met de nodige hindernissen

De nieuwe installatie werd volledig geïntegreerd in het bestaande ketelhuis en voedt het lokale warmtenet. Een nieuwe installatie integreren in een oudere kent doorgaans de nodige hindernissen. Zo ook hier.

Tijdens de voorstudie bleek immers dat de bestaande ondergrond van de stookplaats niet voldoende stabiliteit bood voor de nieuwe WKK’s en ook de staalstructuur van het dak voorzien voor de drycoolers, was niet stevig genoeg om deze te kunnen dragen. Daarom koos Luminus Solutions ervoor om een nieuwe betonvloer te gieten en kregen de drycoolers een nieuwe plaats op het dak van het medisch archief. Daar zijn ze minder zichtbaar en zorgen ze bovendien voor minder geluidsoverlast.

Naast de installatie werd ook een warmtebuffer geplaatst om de overtollige warmte op te vangen. Deze kan dan gebruikt worden op momenten van piekbelasting, zoals in de ochtend of avond. Alle elektrische werken en integratie in de hoogspanningsinstallatie van de klant werden met zorg uitgevoerd.

Voor een unieke inkijk op het project, werd de volledige opbouw van de installatie gefilmd met een timelapse camera en drone:

Luminus Solutions voorziet bovendien het omnium onderhoud van de installatie met eigen technici dicht bij de site. Zo kan bij problemen snel worden ingegrepen, zowel ter plaatse als vanop afstand. Luminus Solutions kan de WKK immers ook monitoren en beheren via haar online bewakingssysteem en zo een hoge beschikbaarheid en efficiëntie van de WKK garanderen.

 

Waarom een WKK op fossiele brandstof toch helpt om de CO2-uitstoot te verminderen

Ook al lijkt een fossiele warmtekrachtkoppeling niet ideaal vanuit het oogpunt van energietransitie – je verbrandt immers gas om elektriciteit te maken, met een direct negatief effect op de CO2-uitstoot tot gevolg – zijn er toch argumenten die pleiten vóór WKK.

De motivatie van Luminus Solutions om kwalitatieve WKK’s te installeren is namelijk precies het tegenovergestelde, het vermindert immers de totale CO2-uitstoot in vergelijking met de gescheiden productie van elektriciteit en warmte.

Daarom is het belangrijk om alle niveaus van de CO2-voetafdruk te bekijken: niet alleen scope 1 want dan bekijk je als bedrijf enkel je eigen CO2-uitstoot. In dat geval zal je dus meer aardgas verbruiken en meer CO2 uitstoten. Als je daarentegen ook de (lagere) aankoop van elektriciteit in rekening neemt (scope 2) zullen de emissies verminderen. Gelijktijdige opwekking van warmte en elektriciteit is immers efficiënter dan deze apart te produceren.

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?