Realisaties

WKK-installatie voor nieuwe site van ziekenhuis CHIREC

WKK in powerhouse CHIREC

Integratie van WKK van 600 kWe in powerhouse

Recuperatie van HT en LT warmte én warmte uit rookgassen voor hoger rendement

Ontwerp, bouw en onderhoud met garanties

Overtollige warmte gebruikt in warmtenet voor omliggende gebouwen

Resultaat

Hoog rendement met minimale impact op klimaat

Goed voor 20 tot 30 percent van de elektriciteitsvraag van het ziekenhuis

Win-win voor ziekenhuis en naastgelegen sites

 

 

Op de Delta-site in Oudergem opende begin 2019 het nieuwe ziekenhuis van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell, kortweg CHIREC. Meer dan 100.000 vierkante meter groot en gebouwd met veel aandacht voor energie en duurzaamheid. Naast geothermie en zonne-energie, werd er ook een performante warmtekrachtkoppeling voorzien. Zo kan het ziekenhuis zoveel mogelijk energie zelf produceren en haar impact op het klimaat tot een minimum beperken.

De WKK met een elektrisch vermogen van 600 kWe werd ondergebracht in een losstaand powerhouse en is goed voor 20 tot 30 percent van de elektriciteitsvraag van het ziekenhuis. Luminus Solutions ontwierp en bouwde de volledige installatie, inclusief alle randapparatuur zoals akoestische omkasting, leidingen, uitlaatsysteem, koelcircuits, gasdetectie en olieopslag. Naast de recuperatie van de hoge en lage temperatuurwarmte, kan ook de  warmte van de rookgassen gerecupereerd worden dankzij een rookgascondensor op de uitlaat. De opgewekte warmte wordt integraal gebruikt voor de centrale verwarming van het ziekenhuis. In warmere periodes wordt de overtollige warmte opgeslagen in een buffervat voor later gebruik.

De volledige installatie wordt van op afstand opgevolgd en onderhouden door het service team van Luminus Solutions. Dankzij een 24u/24 dienstverlening en een performantiecontract met garantie op beschikbaarheid en rendementen krijgt het ziekenhuis op deze manier de nodige garanties op de goede werking van haar installatie.

De energie-installaties van het ziekenhuis zijn bovendien ook gekoppeld aan de naastgelegen projectsite. De warmte die CHIREC zelf niet nodig heeft, wordt geleverd van het powerhouse aan de gebouwen van Delta-West. Dit slimme stadsverwarmingsnet verduurzaamt de energieopwekking en zorgt voor een economische win-win voor ziekenhuis en buurt.

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?