39% Energiebesparing voor Sint-Niklaas via Innovatief Energieprestatiecontract

blank

Wat was onze aanpak?

Begin 2022 sloot de stad Sint-Niklaas een innovatief energieprestatiecontract (EPC) af met Luminus Solutions. Dit contract, met een looptijd van tien jaar en een waarde van 12,3 miljoen euro, richt zich op negen van de meest energieverbruikende gebouwen van de stad, waaronder twee sporthallen, twee basisscholen, de academie, de stadsschouwburg, het museum STeM, het politiehuis en het welzijnshuis.

Het project omvat een reeks energiebesparende investeringen, zoals de vernieuwing van stookplaatsen, luchtgroepen, dakisolatie, ramen, screens, en de installatie van zonnepanelen. Uniek aan dit contract is de aandacht voor de restwaarde van de gebouwen en de comforteisen van de gebruikers.

Wat was het resultaat?

In de eerste twee jaar van het contract zijn al aanzienlijke investeringen gedaan, wat heeft geleid tot een geschatte jaarlijkse besparing van 1 miljoen euro.

Voor elektriciteit is er al een besparing van 22% gerealiseerd, 1% meer dan vooropgesteld.

De totale vooropgestelde besparing van 39% zal een significante impact hebben op zowel de ecologie als de economie van de stad.

Als de besparing aan het einde van het contract hoger is dan 39%, profiteert Luminus Solutions mee; is het lager, dan treden boeteclausules in werking.

Dit project dient als een voorbeeld voor andere steden en gemeenten in het streven naar duurzaamheid en toekomstbestendigheid.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?