Meer investeringen in energiebesparende maatregelen dankzij verhoogde investeringsaftrek

23 maart 2021

De verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen, die in het leven geroepen werd door de Vlaamse Overheid om ondernemingen te stimuleren om te investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie, werpt zijn vruchten af. Meer en meer bedrijven maken gebruik van de maatregel en het investeringsbedrag stijgt.

In 2020 hebben heel wat ondernemingen ingetekend op dit fiscaal voordeel. In totaal werden 1.130 investeringen uitgevoerd, goed voor een investeringsbedrag van 683 miljoen euro, zo laten Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en Luc Peeters, administrateur-generaal van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap weten. Het aantal dossiers dat wordt ingediend, blijft jaarlijks ongeveer gelijk, maar het bedrag dat werd goedgekeurd voor investeringsaftrek is de laatste 5 jaar meer dan verdubbeld.

De cijfers tonen dus aan dat meer en meer bedrijven beroep doen op dit fiscaal voordeel om bijvoorbeeld te investeren in de verbetering van hun isolatie, het plaatsen van PV-panelen, het verhogen van het rendement van hun industriële processen en het verhogen van het rendement van hun HVAC of verlichting.

Luminus Solutions volgt de energiewetgeving op de voet en kan u adviseren en begeleiden in uw energiebesparingsproject. Voor meer informatie rond de mogelijkheden van een investeringsaftrek voor uw bedrijf, neem gerust contact op met onze experten. Zij geven u graag meer uitleg.

 

Wat is een (verhoogde) investeringsaftrek?

Een investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij men een bepaald percentage van de aanschaffings- of beleggingswaarde van de investeringen mag aftrekken van de belastbare winst. Energiebesparende investeringen en investeringen in hernieuwbare energie uitgevoerd door middelgrote en grote ondernemingen komen in aanmerking voor een verhoogde investeringsaftrek van 13,5%, wat overeenkomt met een steunpercentage onder de vorm van belastingvoordeel van ongeveer 4%. Op die manier stimuleert de overheid energiebesparende investeringen en investeringen in hernieuwbare energie bij ondernemingen en kunnen we geleidelijk aan de transitie maken naar een klimaatneutrale samenleving in Vlaanderen.

Meer informatie vindt u op www.energiesparen.be/verhoogdeinvesteringsaftrek

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?