Luminus Solutions helpt om het productieproces van Timac Agro duurzamer te maken met een gloednieuwe WKK

27 oktober 2021

WKK_Timac_Agro

De landbouw vooruithelpen op een duurzame manier en met respect voor het milieu, dat is de visie van Timac Agro (Groupe Roullier). Vanuit die optiek koos de meststoffenproducent ervoor om het energieverbruik van de fabriek in Charleroi op een efficiëntere en duurzamere manier aan te pakken. Het resultaat is een gloednieuwe WKK-installatie die het productieproces van lokale warmte en elektriciteit voorziet.

Meststoffenproducent Timac Agro BeLux maakt deel uit van Groupe Roullier, een toonaangevend internationale groep die al meer dan 60 jaar actief is in de agrovoedingsindustrie.

Gesteund vanuit haar visie op duurzaamheid, trad het bedrijf in 2016 toe tot de ‘accords de branche’, afspraken tussen overheid en industrie in Wallonië om de energie-efficiëntie van productiesites te verbeteren en de CO2-uistoot van industriële processen te verminderen.

Daaruit volgde in 2018 een mooie samenwerking met Luminus Solutions. Doelstelling van Timac Agro: de energie die nodig is om de fabriek te laten draaien, op een duurzame en efficiënte manier zelf opwekken door middel van warmtekrachtkoppeling.

 

Een oplossing op maat voor meer rendement

Luminus Solutions heeft Timac Agro hierin begeleid vanaf het prille begin, met een analyse van de noden van het bedrijf en de haalbaarheid van het project, en in de opstart van alle administratieve stappen die gepaard gaan met de bouw van zo’n installatie. Dit is nodig in een vroeg stadium om tijdig alle vergunningen in orde te brengen, certificaten aan te vragen en de goedkeuring van de netbeheerder te krijgen.

Zoals steeds was de aanpak van Luminus Solutions ook hier op maat van de klant. In een eerste fase werden alle opties bestudeerd en afgewogen om tot een optimale oplossing te komen die het best voldeed aan de noden van Timac Agro én het hoogste rendement opleverde.

Het resultaat werd onlangs in gebruik genomen: een efficiënte decentrale energieproductie in de vorm van een 1200 kWe warmtekrachtkoppeling die volledig geïntegreerd werd in het productieproces van de meststoffen. Zo worden de rookgassen rechtstreeks geïnjecteerd in het droogproces en wordt het warme water van de WKK gebruikt voor de voorverwarming van de brander- en verdunningsluchtstromen. De geproduceerde elektriciteit wordt volledig op de site verbruikt.

De WKK – met akoestische omkasting om het geluidsniveau te beperken – werd geïnstalleerd in een nieuw gebouw naast het bestaande houtgestookte ketelhuis, dat in gebruik blijft.

 

Tien jaar energie- en CO2 besparing

Project Manager Dieter Backx: Door een groot deel van zijn energie op deze manier zelf te produceren, kan Timac Agro een verwachte CO2 besparing van 30% realiseren, oftewel een daling van zijn CO2 uitstoot met ongeveer 900 ton per jaar. Dankzij het hoge rendement is de investering bovendien in minder dan 3 jaar terugverdiend.

Luminus Solutions zal ook in staan voor het onderhoud van de installatie. Op die manier blijft de energiebesparing gegarandeerd en kan Timac Agro de komende 10 jaren genieten van een efficiënte en duurzame energieproductie.

WKK_lokaal_Timac WKK_Timac_Agro

 

 

 

 

 

 

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?