Luminus Solutions’ grootste mobiele UPS kreeg een upgrade, vanbinnen en vanbuiten

26 september 2023

De mobiele UPS-installatie van 1600 kVA van Luminus Solutions kreeg er onlangs enkele handige nieuwe functies bij. Zo kan Luminus Solutions nog meer flexibiliteit aanbieden en krijgen hun klanten een meer gedetailleerd inzicht in hun stroomvoorzieningen. Voor de gelegenheid kreeg de installatie ook een nieuw jasje aangemeten. 

Zeg niet zomaar ‘noodstroomgenerator’ tegen een UPS of Uninterruptible Power Supply. Want voor wie echt nood heeft aan een UPS, is er een groot verschil. Uiteraard is een noodstroomgenerator uiterst handig om de lichten aan te houden als de elektriciteit uitvalt. Maar zo’n dieselgenerator heeft wel enkele seconden nodig om op te starten. Voor organisaties zoals datacenters, luchthavens, de farmaceutische industrie of ziekenhuizen kan zelfs die korte onderbreking al veel schade berokkenen. Vaak is hun werking ook gevoelig voor stroom van slechte kwaliteit, microcoupures, harmonische storingen of spanningsproblemen.

De dynamische UPS-installaties van Luminus Solutions bestaan uit een generator, vliegwiel en een thermische motor in één systeem, waardoor ze altijd stroom van topkwaliteit leveren en elke hapering naadloos overbruggen. Vanaf nu zie je dat ook langs de buitenkant aan hun grootste mobiele UPS-installatie. Die is gehuisvest in een 12 meter lange container, weegt 30 ton en kreeg zopas een opvallende nieuwe wrapping.

Patrick Steegmans Business Unit Director UPS, Luminus Solutions

“We wilden meer doen dan enkel ons logo toevoegen”, vertelt Patrick Steegmans, business unit director UPS bij Luminus Solutions. “Op de wrapping staat de werking van de UPS gevisualiseerd. Aan de ene kant zie je de stroom die van het net komt met  heel wat onregelmatigheden. Aan de andere kant komt er zuivere en continue stroom tevoorschijn: de UPS heeft alles mooi in balans gebracht. Daarmee willen we de nieuwsgierigheid van de mensen prikkelen. Als ze zo’n installatie zien, denken ze meestal dat het een noodstroom-set is, maar eigenlijk doet een UPS veel meer. Het zuivert de ingangsspanning, vangt korte en lange onderbrekingen op en zorgt voor een goede vermogensfactor (ca. 1).”

Meer gedetailleerde monitoring

De nieuwe look van de mobiele UPS komt er ter gelegenheid van een upgrade van het besturingssysteem. De werking van de installatie verandert niet, maar er komen wel een aantal bijzonder handige mogelijkheden bij. Dankzij de nieuwste software is de opvolging van het systeem nu helemaal digitaal. Daardoor kan Luminus Solutions de werking van de UPS in meer detail monitoren.

“We hebben nu toegang tot tientallen parameters die we digitaal uitlezen”, zegt Steegmans. “We konden altijd al het systeem vanop afstand volgen, maar dan beperkt tot een paar parameters. Nu kunnen we alles analyseren: zowel de stroomtoevoer vanuit het net als wat er gebeurt achter de UPS. Wanneer het systeem een onderbreking opvangt, weten we precies waar het probleem lag en hoe de machine reageerde. Zo zien we of het probleem van het net kwam of dat er bij de klant iets misloopt. We stellen een gedetailleerd rapport op, zodat we samen met de klant kunnen bekijken of er actie nodig is.”

De vernieuwde mobiele 1600kVA UPS van Luminus Solutions

Meer flexibiliteit in de plaatsing

Nog een voordeel van de nieuwe software is dat het makkelijker is om twee mobiele UPS-systemen in parallel te schakelen. “Waar dat vroeger heel moeilijk was, kunnen we nu dus zonder al te veel voorbereiding het vermogen verdubbelen”, verduidelijkt Patrick Steegmans. “Er is bovendien ook een hardware-aanpassing die de flexibiliteit van het systeem vergroot. De mobiele UPS bestaat uit twee trailers: één met een lange container voor het vliegwiel en de generator en één met een kleinere container die onder meer het koelsysteem bevat. Die kleinere container kunnen we nu loskoppelen van de trailer, zodat er meer mogelijkheden zijn bij de plaatsing als er weinig ruimte beschikbaar is.”

“Die extra flexibiliteit is mooi meegenomen”, vertelt Steegmans. “Luminus Solutions is gespecialiseerd in de moeilijkere uitdagingen, voor klanten waar echt veel op het spel staat als er iets zou mislopen. Er komt dus veel engineering bij kijken en het moet absoluut zeker werken. Het is zelden zomaar plug and play. Maar we hebben een goede match tussen machines van topkwaliteit en een team dat er veel ervaring mee heeft.”

Meer info?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?