De brouwerij van AB Inbev in Jupille produceert sinds kort zelf groene warmte en elektriciteit met een nieuwe WKK-installatie van Luminus Solutions. Die gebruikt het biogas uit de waterzuiveringsinstallatie van de brouwerij als brandstof. AB Inbev verkleint zo haar klimaatimpact en energiefactuur.
AB Inbev heeft als doel vooropgesteld om in 2040 klimaatneutraal te zijn over haar hele waardeketen. Een eerste grote mijlpaal in dat proces is tegen 2028 ‘Net Zero’ bereiken in haar vijf grootste Europese brouwerijen, waaronder Jupille en Leuven. Op die twee sites installeerde Luminus alvast meer dan 4000 zonnepanelen. De brouwerij van Jupille schakelde ook Luminus Solutions in om het energieverbruik op een ingenieuze en circulaire manier verder te vergroenen.
Warmte en elektriciteit van eigen kweek
Tijdens de zomer van 2021 installeerde Luminus Solutions een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) van 635 KWe in de brouwerij van Jupille. Die produceert zowel elektriciteit als warmte in de vorm van heet water en stoom voor het productieproces. Als primaire brandstof gebruikt de WKK biogas afkomstig uit de waterzuiveringsinstallatie van de brouwerij. Zo vergroot AB Inbev aanzienlijk de energie-efficiëntie van de hele site, goed voor een besparing van 150.000€ op hun elektriciteitsfactuur. De installatie werd volledig gefinancierd door Luminus Solutions, die haar investering terugverdient dankzij de opbrengst van de groenestroomcertificaten.
Het is dan ook niet de eerste keer dat AB Inbev voor deze formule kiest. Al in 2004 leverde Luminus Solutions (toen nog Vanparijs Engineers) een gelijkaardige biogas-WKK installatie op voor de site in Hoegaarden. Die werd sindsdien al een keer hernieuwd en levert vandaag nog steeds 195 KWe voor de waterzuivering van de brouwerij. Dat Luminus Solutions onderhand wel wat ervaring heeft met dit soort opstelling, zie je ook aan de nieuwe WKK in Jupille.
Ontworpen voor optimale prestaties
De installatie in Jupille is voorzien om ongeveer 7000 uur per jaar te draaien. Op die tijd kan ze 3500 MWu elektriciteit leveren, 2000 MWu stoom en ruim 1100 MWu hoge temperatuur warmte. Die prestaties zijn mogelijk dankzij een geoptimaliseerd ontwerp. Om het aantal start-stopcycli te beperken, zijn er twee opslagtanks die in totaal 100 m³ biogas kunnen opslaan om onderbrekingen in de toevoer op te vangen. Een actief-koolstoffilter beperkt de hoeveelheid H2S die samen met het biogas in de motor terechtkomt.
De installatie wekt ook stoom op in een aparte generator die de warmte gebruikt van de uitlaatgassen van de WKK. Dat levert tot 309 kWth stoom en zo moeten de bestaande stoomketels enkel opstarten als de stoomvraag op de site nog groter is. Die stoomketels krijgen zelf ook een efficiëntie boost: de WKK levert warm water op hoge temperatuur om onder meer de luchttoevoer van de ketels voor te verwarmen.
Dankzij deze uiterst efficiënte energieopwekking realiseert AB Inbev een primaire energiebesparing van 10.000 MWh per jaar. Een grote positieve impact op hun duurzaamheidsdoelstellingen!