Algemene aankoopvoorwaarden – V.M.I. Engineering & Contracting NV
- VOORWERP – TOEPASSING. Dit zijn de algemene aankoopvoorwaarden van V.M.I. Engineering Contracting NV, met maatschappelijke zetel te België, 3320 Hoegaarden, Bleyveldstraat 9, KBO-nummer: 0460.695.659, (hierna “VMI”). Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke bestelling en/of overeenkomst opgemaakt en/of afgesloten door VMI met het oog op de aankoop van koopwaar en/of de aanneming van diensten. Deze voorwaarden zijn exclusief van toepassing op de aankoopovereenkomst tussen VMI en de leverancier. VMI protesteert hierbij uitdrukkelijk de toepassing van enige andere voorwaarden opgenomen in of waarnaar wordt verwezen in documenten van de leverancier (bijv. offerte, orderbevestiging, factuur, enz.), zelfs indien deze later aan VMI worden meegedeeld en op dat moment niet meer expliciet worden geprotesteerd. Deze voorwaarden zijn van toepassing tenzij partijen het schriftelijk en uitdrukkelijk anders overeenkomen. In dat laatste geval behouden deze algemene aankoopvoorwaarden in elk geval hun aanvullende werking ten opzichte van de afwijkende voorwaarden en modaliteiten.
- OFFERTE – AANVAARDING BESTELLING. Een offerte van de leverancier is bindend gedurende de termijn vermeld in de offerte, met een minimum van één maand. Onduidelijkheden in de offerte van de leverancier worden steeds uitgelegd in het voordeel van VMI. VMI is slechts gebonden door een door haar gedane bestelling volgend op een offerte van de leverancier indien deze bestelling schriftelijk door een vertegenwoordigingsbevoegd orgaan van VMI wordt bevestigd. Een bestelling van VMI wordt geacht door de leverancier te zijn aanvaard, tenzij deze bestelling door de leverancier schriftelijk wordt geweigerd binnen een termijn van tien dagen volgend op de ontvangst van deze bestelling. Op elk ogenblik voorafgaand aan de aanvaarding van een bestelling door de leverancier, uitdrukkelijk of impliciet, is VMI gerechtigd om haar bestelling geheel of gedeeltelijk te wijzigen of te annuleren. Een bestelling wordt door VMI steeds geplaatst onder voorbehoud van rechtzetting van vergissingen en/of materiële fouten. Zij kan naar aanleiding daarvan niet worden aangesproken voor een vergoeding.
- LEVERING – PRESTATIES. De leveringen van koopwaar en/of diensten door de leverancier gebeuren volgens de incoterm Delivery Duty Pay (“DDP”). De leverancier vrijwaart VMI voor mogelijke schade aan of verlies van de koopwaar als gevolg van de levering. Bij de levering van koopwaar dient een omstandige verzendnota aan VMI te worden overgemaakt waarop de volgende gegevens vermeld zijn: het bestelnummer, de omschrijving van het aantal en de aard van de verzonden koopwaar en het aantal en de kenmerken van de colli. Bij de levering van diensten dient een werkbon aan VMI te worden voorgelegd, waarop de volgende gegevens vermeld zijn: het begin- en eind uur waarop de diensten werden uitgevoerd en de details van de geleverde prestaties. De ondertekening van de werkbon door VMI valideert enkel de gegevens op de werkbon, maar houdt geen aanvaarding in van de geleverde diensten.
- LEVERINGSTERMIJN. Levertermijnen zijn essentieel en binden de leverancier. Ingeval van overschrijding van een levertermijn door de leverancier, is de leverancier zonder ingebrekestelling in verzuim en is VMI gerechtigd om, zonder rechterlijke tussenkomst bij wijze van eenvoudige schriftelijke kennisgeving, onverminderd alle andere rechten voorzien in het Burgerlijk Wetboek, de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. VMI mag gedeeltelijke of vroegtijdige leveringen weigeren, in welk geval zij de koopwaar mag terugsturenof opslaan, in beide gevallen op kosten en risico van de leverancier. VMI behoudt het recht om alle kosten in rekening te brengen die voortvloeien uit het niet naleven van de leveringstermijnen (zoals tijdelijke maatregelen) na een schriftelijke ingebrekestelling ten laste te leggen van de leverancier.
- AANVAARDING. De aanvaarding van de koopwaar en/of diensten gebeurt steeds in het bedrijf van VMI of op het door VMI opgegeven leveringsadres. De goedkeuring en aanvaarding is onderworpen aan een voorafgaande inspectie door VMI, die, afhankelijk van de aard en de concrete omstandigheden, zal plaatsvinden binnen een redelijke termijn volgend op de levering, een termijn die evenwel nooit minder dan 7 werkdagen zal bedragen. Zelfs indien VMI tot een oplevering van de koopwaar overgaat, zijn alle gevaren en risico’s waaraan de koopwaar blootgesteld zijn voor hun aankomst in ons magazijn, ten laste van de leverancier. VMI behoudt zich het recht voor de koopwaar te weigeren die, zonder schriftelijke goedkeuring ten opzichte van de bestelling zijn gewijzigd in afmetingen, kwaliteit of constructie. Teveel geleverde koopwaar kan geweigerd worden, zelfs indien de koopwaar reeds in het magazijn opgenomen is. De leverancier is gehouden de geweigerde koopwaar terug te nemen op zijn kosten. Tussentijdse betalingen gelden niet als aanvaarding. Een aanvaarding gebeurt steeds onder voorbehoud van eventuele verborgen gebreken.
- FACTUREN. VMI verzoekt de leverancier om de factuur te bezorgen, telkens met de vermelding van het nummer van de bestelbon. Voor de ontvangen en aanvaarde koopwaar is de overeengekomen prijs factureerbaar na verloop van de termijn op de bestelbon. Bij gebreke aan enige termijn zijn deze facturen betaalbaar 60 dagen na het einde der maand waarin de factuur werd ontvangen. Bij betwisting over het aantal, bij gebreken, bij materiele of documentaire onvolledigheid van de geleverde goederen of diensten, worden de goederen of diensten van rechtswege en zonder dat daarvoor een ingebrekestelling vereist is, niet betaald. De overdracht van eigendom van koopwaar vindt plaats vanaf het ogenblik waarop de koopwaar individualiseerbaar is, ongeacht de volledige betaling van de prijs. De overdracht van eigendom van diensten vindt plaats vanaf het ogenblik waarop de diensten geleverd worden. De leverancier draagt het risico voor schade aan en verlies van de koopwaar en/of diensten tot de aanvaarding van de koopwaar en/of diensten door VMI.
- WAARBORG. De leverancier waarborgt dat de koopwaar en/of diensten op het tijdstip van de levering: 1) in overeenstemming is met de voorwaarden en modaliteiten van de overeenkomst tussen partijen; 2) in overeenstemming is met alle relevantie en toepasselijke regelgeving, met inbegrip van regelgeving met betrekking tot veiligheid, transport, verpakking en labelling; 3) vrij is van zichtbare en verborgen gebreken; 4) voldoet aan alle relevante en toepasselijke technische regels en normen; 5) vrij en onbelast is en niet in strijd is met de intellectuele eigendomsrechten van een derde; 6) vergezeld wordt van alle noodzakelijke en nuttige documentatie die het gebruik, de verwerking en/of de wederverkoop voor VMI in de meest optimale omstandigheden mogelijk maakt, waarbij de leverancier bevestigt dat deze documentatie correct, volledig en up-to-date is.
- GEBREKEN. In het geval van een schending van één of meerdere van de waarborgen omschreven in deze algemene voorwaarden, is VMI gerechtigd om naar keuze, met onmiddellijke ingang en zonder voorafgaande ingebrekestelling, één of meerdere van de hierna volgende remedies toe te passen: 1) een nieuwe levering van de koopwaar en/of diensten; 2) een herstel of vervanging van de koopwaar en/of dienst door de leverancier of een derde op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de leverancier; 3) een ontbinding van de overeenkomst met verhaal van haar schade; 4) een verwijdering van de geleverde koopwaar en/of diensten door leverancier of een derde op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de leverancier. Deze remedies doen geen afbreuk aan eventuele andere remedies die VMI ter beschikking staan. VMI stelt de leverancier schriftelijk in kennis van de schending van één of meerdere van de waarborgen omschreven in deze algemene voorwaarden. De leverancier wordt geacht het gebrek te aanvaarden, behoudens betwisting op gemotiveerde en gedetailleerde wijze binnen een termijn van twee werkdagen volgend op de ontvangst van deze kennisgeving.
- GARANTIE. Alle koopwaar worden geleverd met een minimumgarantie van twee jaar vanaf de levering. De garantieperiode wordt verlengd met de tijd van de gebruiksonderbreking door defect. Deze periode gaat in op het ogenblik waarop VMI het defect aan de leverancier meldt en eindigt op het ogenblik dat het toestel terug in dienst gesteld wordt. De garantie voor herstelling of vervanging van defecte onderdelen is minstens zes maanden. De garantie dekt alle kosten die nodig zijn om het toestel dat bij normaal gebruik defect raakt terug in orde te brengen. De leverancier is verantwoordelijk voor de schade die voortvloeit uit de slechte werking van de geleverde producten.
- PRIJS. De overeengekomen prijzen zijn vast en onverrekenbaar voor alle bestellingen, ook voor deze die bij opvraging geleverd worden. De overeengekomen prijzen zijn exclusief BTW, maar inclusief alle andere van overheidswege opgelegde belastingen, accijnzen en heffingen, alsook inclusief alle verpakkingen, bescherming en bevestigingsmaterialen. De leverancier is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de correcte heffing en betaling van al deze belastingen en/of heffingen. Desgevallend dient de leverancier dergelijke belastingen derwijze aan VMI te factureren opdat VMI deze belastingen correct kan terugvorderen. Wijzigingen in prijzen, indexen, lonen, sociale lasten, belastingen, koersen en andere kostenverhogende factoren, alsmede meer- of minderwerk, kunnen niet aan VMI worden doorberekend, tenzij deze mogelijkheid van herziening in de overeenkomst uitdrukkelijk vermeld staat.
11.SCHULDVERGELIJKING. VMI is gerechtigd om op elk ogenblik en zonder voorafgaande kennisgeving haar openstaande schulden te compenseren, en zelfs niet opeisbare openstaande vorderingen, ten aanzien van de leverancier.
12.INTELLECTUELE EIGENDOM. De intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrechten, merkenrechten, modellenrechten en octrooirechten, die rusten op ontwerpen, tekeningen, modellen, etc., die door VMI aan de leverancier zijn verstrekt, komen uitsluitend toe aan VMI. Alle rechten op werken die specifiek voor VMI zijn ontwikkeld in het kader van deze overeenkomst, worden eigendom van VMI vanaf het ogenblik waarop de werken ontwikkeld zijn. Alle rechten op werken die niet specifiek voor VMI zijn ontwikkeld blijven eigendom van de leverancier.
- VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS. VMI verwerkt de persoonsgegevens van de leverancier (contactgegevens, functie, enz. – hierna de ‘Persoonsgegevens’) in overeenstemming met de toepasselijke privacyregelgeving, (a) voor de uitvoering van de overeenkomst, (b) in het kader van het leveranciersbeheer, alsook (c) voor direct marketing activiteiten. De persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan verwerkers, ontvangers en/of derden voor zover dit noodzakelijk is in het kader van voormelde doeleinden. De persoonsgegevens worden bewaard minstens gedurende de uitvoeringstermijn van de overeenkomst, en voor zolang als nodig in het kader van de samenwerking. De leverancier heeft ten alle tijde recht op inzage, verbetering of aanpassing van zijn persoonsgegevens of op verzet tegen de verwerking ervan zoals bedoeld in punt (c) hierboven. Daartoe volstaat het schriftelijk contact op te nemen met VMI via info@luminussolutions.be met verwijzing naar de overeenkomst en vermelding van “verwerking van persoonsgegevens”. De leverancier is verantwoordelijk voor de juistheid van de persoonsgegevens die hij aan VMI bezorgt en verbindt er zich toe de Algemene Verordening Gegevensbescherming na te leven ten aanzien van de personen van wie hij de persoonsgegevens aan ons heeft overgemaakt, evenals met betrekking tot alle mogelijke persoonsgegevens die hij van ons en onze medewerkers zou ontvangen. De Gegevensbeschermingsautoriteit is de verantwoordelijke toezichthouder van de naleving van de privacywetgeving in België en voor het opvolgen van klachten hieromtrent.
- 14. GEHEIMHOUDING. Partijen verbinden zich ertoe om informatie die als vertrouwelijk is aangemerkt en zij van de andere partij heeft ontvangen strikt vertrouwelijk te behandelen en op geen enkele wijze mede te delen of kenbaar te maken aan derden, vertrouwelijke informatie enkel te gebruiken binnen het kader en binnen de perken van de uitvoering van deze overeenkomst en vertrouwelijke informatie te beschermen tegen diefstal, verlies, beschadiging en/of ongeoorloofde toegang door derden. Vertrouwelijke informatie betekent onder andere de aan de onderneming gerelateerde informatie (in om het even welke vorm of op om het even welke informatiedrager) met betrekking tot de technologie, strategie, design, producten, klanten, potentiële klanten (met inbegrip van adressenlijsten), technische of commerciële methodes, tarieven, tariefvoorwaarden, leveranciers, financiering, werknemers en management. Alle door VMI aan leverancier ter beschikking gestelde gegevens, documenten en overige bedrijfsinformatie, blijven te allen tijde eigendom van VMI en dienen op eerste verzoek van VMI of uiterlijk bij levering te worden teruggegeven. Leverancier zal de in dit artikel genoemde verplichtingen tevens opleggen aan personeel en derden die door leverancier bij de uitvoering van de overeenkomst zijn betrokken. In geval van overtreding van de geheimhoudingsverplichting door de leverancier, zal deze laatste een direct opeisbare boete van 10.000,00 EUR per schending verbeuren, zulks onverminderd het recht van VMI om aanspraak te maken op een volledige vergoeding van de door hem geleden schade.
- 15. INTEGRITEIT/ANTI-FRAUDE. Partijen verbinden zich ertoe bij de uitoefening van hun activiteiten in het kader van deze overeenkomst, alle toepasselijke wetgeving en voorschriften met betrekking tot diens activiteiten, met inbegrip van maar niet beperkt tot regelgeving inzake corruptie, het witwassen van geld, de bescherming van het milieu, productaansprakelijkheid, wetgeving omtrent privacy en bescherming van persoonsgegevens, gezondheid en veiligheid van werknemers, etc., na te leven, alsook deze te doen naleven door haar personeel en onderaannemers. Partijen verbinden zich er in het bijzonder toe hun activiteiten niet, direct of indirect, uit te oefenen in strijd met anti-fraude bepalingen, zoals de regelgeving inzake omkoping, corruptie, witwaspraktijken, belastingontduiking, etc. Zij mogen geen illegale of onwettige activiteit uitoefenen of doen uitoefenen. Leverancier vergoedt, verdedigt en stelt VMI en haar personeel schadeloos voor alle aansprakelijkheden, verliezen, schade, verwondingen, kosten, rechtsvorderingen, boetes en sancties die voortvloeien uit de niet naleving door de leverancier, diens personeel of onderaannemers van zijn verplichtingen zoals opgenomen in dit artikel 15. Partijen bevestigen dat zij alle redelijke maatregelen neemt om geen commissies, betalingen, geschenken met substantiële waarde, uitgebreid entertainment of andere zaken met substantiële waarde aan werknemers of agenten van de andere Partij te geven en dit in verband met de uitvoering van dit Contract of elk ander contract tussen Partijen. Elke bewezen niet-naleving van het bovenstaande kan beschouwd worden als een ernstige tekortkoming van het Contract tussen Partijen.
- 16. VERZEKERING – AANSPRAKELIJKHEID. Voorafgaand aan de levering van koopwaar of diensten dient de leverancier de nodige verzekeringen af te sluiten en te behouden gedurende de volledige uitvoering, alsook tijdens de waarborgtermijn, die nodig zijn rekening houdend met het voorwerp van de overeenkomst, om zijn aansprakelijkheid in te dekken. In geval van onderaanneming moet de leverancier dezelfde verplichtingen opleggen aan zijn onderaannemers. Het bewijs hiervan moet aan VMI geleverd worden en VMI kan hiervan te allen tijde een bevestiging vragen vanwege de verzekeraar. In voorliggend geval kan VMI zich, indien zij dit nuttig acht, in de plaats stellen van de leverancier met het oog op het afsluiten van een verzekering of het betalen van de premies en de daaruit voortvloeiende kosten vervolgens aftrekken van de aan de leverancier verschuldigde bedragen. De leverancier, diens personeel en onderaannemers moeten gedekt worden door een verzekering voor arbeidsongevallen en voor ongevallen tijdens het woon- werkverkeer. De voertuigen van de leverancier, diens personeel en onderaannemers moeten gedekt zijn door een BA-autoverzekering, zelfs indien ze enkel op privéterrein worden gebruikt. De beroepsaansprakelijkheid of aansprakelijkheid voor exploitatie van de leverancier, contractueel en buitencontractueel, alsook alle bouwplaats risico’s moeten verzekerd zijn voor voldoende hoge bedragen, rekening houdend met de risico’s van de Overeenkomt. Deze verplichting tot verzekering impliceert op generlei wijze de beperking van de aansprakelijkheid van de leverancier, noch impliceert dit enige vrijwaring van VMI bij vorderingen door derden voor bedragen die de verzekerde plafonds overstijgen voor niet verzekerde risico’s. De schadevergoeding waartoe VMI eventueel gehouden is tegenover de leverancier en tegenover derden zal nooit hoger zijn dan de dekking verleend krachtens de BA-verzekering van VMI. De meest actuele versie van het attest aansprakelijkheidsverzekering kan worden toegestuurd op eenvoudig verzoek. In elk geval zal de aansprakelijkheid van VMI jegens de leverancier en tegenover derden beperkt zijn tot het door VMI aan de Klant gefactureerde bedrag in de periode van 12 maanden voorafgaand aan het ontstaan van de door de Klant geleden schade. Alle claims onder deze Overeenkomst kunnen uitsluitend tegen VMI worden gericht. De leverancier doet afstand van elke buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering tegen VMI en haar verbonden en geassocieerde vennootschappen, evenals tegen hun respectievelijke bestuurders, leidinggevende personen en personeel (hetzij via een arbeidsovereenkomst, hetzij als zelfstandige) die betrokken zijn bij de uitvoering van deze Overeenkomst, ongeacht de specifieke schadeoorzaak.
- 17. GESCHILLEN - TOEPASSELIJK RECHT. De rechtbank van Leuven zal exclusief bevoegd zijn om kennis te nemen van alle geschillen die kunnen ontstaan naar aanleiding van de overeenkomst. Op de overeenkomst is uitsluitend Belgisch recht van toepassing. Toepasselijkheid van buitenlandse wetgeving of het Weens Koopverdrag wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Bij procedurele stappen voor de rechtbank dienen alle kosten waarvan het bedrag door de rechtbank wordt bepaald, door de verliezende partij te worden vergoed.
Algemene aankoopvoorwaarden – Luminus Solutions NV
- VOORWERP – TOEPASSING. Dit zijn de algemene aankoopvoorwaarden van Luminus Solutions NV, met maatschappelijke zetel te België, 1210 Brussel, Koning Albert II-laan 7, KBO-nummer: 0454.145.981, (hierna “LS”). Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke bestelling en/of overeenkomst opgemaakt en/of afgesloten door LS met het oog op de aankoop van koopwaar en/of de aanneming van diensten. Deze voorwaarden zijn exclusief van toepassing op de aankoopovereenkomst tussen LS en de leverancier. LS protesteert hierbij uitdrukkelijk de toepassing van enige andere voorwaarden opgenomen in of waarnaar wordt verwezen in documenten van de leverancier (bijv. offerte, orderbevestiging, factuur, enz.), zelfs indien deze later aan LS worden meegedeeld en op dat moment niet meer expliciet worden geprotesteerd. Deze voorwaarden zijn van toepassing tenzij partijen het schriftelijk en uitdrukkelijk anders overeenkomen. In dat laatste geval behouden deze algemene aankoopvoorwaarden in elk geval hun aanvullende werking ten opzichte van de afwijkende voorwaarden en modaliteiten.
- OFFERTE – AANVAARDING BESTELLING. Een offerte van de leverancier is bindend gedurende de termijn vermeld in de offerte, met een minimum van één maand. Onduidelijkheden in de offerte van de leverancier worden steeds uitgelegd in het voordeel van LS. LS is slechts gebonden door een door haar gedane bestelling volgend op een offerte van de leverancier indien deze bestelling schriftelijk door een vertegenwoordigingsbevoegd orgaan van LS wordt bevestigd. Een bestelling van LS wordt geacht door de leverancier te zijn aanvaard, tenzij deze bestelling door de leverancier schriftelijk wordt geweigerd binnen een termijn van tien dagen volgend op de ontvangst van deze bestelling. Op elk ogenblik voorafgaand aan de aanvaarding van een bestelling door de leverancier, uitdrukkelijk of impliciet, is LS gerechtigd om haar bestelling geheel of gedeeltelijk te wijzigen of te annuleren. Een bestelling wordt door LS steeds geplaatst onder voorbehoud van rechtzetting van vergissingen en/of materiële fouten. Zij kan naar aanleiding daarvan niet worden aangesproken voor een vergoeding.
- LEVERING – PRESTATIES. De leveringen van koopwaar en/of diensten door de leverancier gebeuren volgens de incoterm Delivery Duty Pay (“DDP”). De leverancier vrijwaart LS voor mogelijke schade aan of verlies van de koopwaar als gevolg van de levering. Bij de levering van koopwaar dient een omstandige verzendnota aan LS te worden overgemaakt waarop de volgende gegevens vermeld zijn: het bestelnummer, de omschrijving van het aantal en de aard van de verzonden koopwaar en het aantal en de kenmerken van de colli. Bij de levering van diensten dient een werkbon aan LS te worden voorgelegd, waarop de volgende gegevens vermeld zijn: het begin- en eind uur waarop de diensten werden uitgevoerd en de details van de geleverde prestaties. De ondertekening van de werkbon door LS valideert enkel de gegevens op de werkbon, maar houdt geen aanvaarding in van de geleverde diensten.
- LEVERINGSTERMIJN. Levertermijnen zijn essentieel en binden de leverancier. Ingeval van overschrijding van een levertermijn door de leverancier, is de leverancier zonder ingebrekestelling in verzuim en is LS gerechtigd om, zonder rechterlijke tussenkomst bij wijze van eenvoudige schriftelijke kennisgeving, onverminderd alle andere rechten voorzien in het Burgerlijk Wetboek, de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. LS mag gedeeltelijke of vroegtijdige leveringen weigeren, in welk geval zij de koopwaar mag terugsturen of opslaan, in beide gevallen op kosten en risico van de leverancier. LS behoudt het recht om alle kosten in rekening te brengen die voortvloeien uit het niet naleven van de leveringstermijnen (zoals tijdelijke maatregelen) na een schriftelijke ingebrekestelling ten laste te leggen van de leverancier.
- AANVAARDING. De aanvaarding van de koopwaar en/of diensten gebeurt steeds in het bedrijf van LS of op het door LS opgegeven leveringsadres. De goedkeuring en aanvaarding is onderworpen aan een voorafgaande inspectie door LS, die, afhankelijk van de aard en de concrete omstandigheden, zal plaatsvinden binnen een redelijke termijn volgend op de levering, een termijn die evenwel nooit minder dan 7 werkdagen zal bedragen. Zelfs indien LS tot een oplevering van de koopwaar overgaat, zijn alle gevaren en risico’s waaraan de koopwaar blootgesteld zijn voor hun aankomst in ons magazijn, ten laste van de leverancier. LS behoudt zich het recht voor de koopwaar te weigeren die, zonder schriftelijke goedkeuring ten opzichte van de bestelling zijn gewijzigd in afmetingen, kwaliteit of constructie. Teveel geleverde koopwaar kan geweigerd worden, zelfs indien de koopwaar reeds in het magazijn opgenomen is. De leverancier is gehouden de geweigerde koopwaar terug te nemen op zijn kosten. Tussentijdse betalingen gelden niet als aanvaarding. Een aanvaarding gebeurt steeds onder voorbehoud van eventuele verborgen gebreken.
- FACTUREN. LS verzoekt de leverancier om de factuur te bezorgen, telkens met de vermelding van het nummer van de bestelbon. Voor de ontvangen en aanvaarde koopwaar is de overeengekomen prijs factureerbaar na verloop van de termijn op de bestelbon. Bij gebreke aan enige termijn zijn deze facturen betaalbaar 60 dagen na het einde der maand waarin de factuur werd ontvangen. Bij betwisting over het aantal, bij gebreken, bij materiele of documentaire onvolledigheid van de geleverde goederen of diensten, worden de goederen of diensten van rechtswege en zonder dat daarvoor een ingebrekestelling vereist is, niet betaald. De overdracht van eigendom van koopwaar vindt plaats vanaf het ogenblik waarop de koopwaar individualiseerbaar is, ongeacht de volledige betaling van de prijs. De overdracht van eigendom van diensten vindt plaats vanaf het ogenblik waarop de diensten geleverd worden. De leverancier draagt het risico voor schade aan en verlies van de koopwaar en/of diensten tot de aanvaarding van de koopwaar en/of diensten door LS.
- WAARBORG. De leverancier waarborgt dat de koopwaar en/of diensten op het tijdstip van de levering: 1) in overeenstemming is met de voorwaarden en modaliteiten van de overeenkomst tussen partijen; 2) in overeenstemming is met alle relevantie en toepasselijke regelgeving, met inbegrip van regelgeving met betrekking tot veiligheid, transport, verpakking en labelling; 3) vrij is van zichtbare en verborgen gebreken; 4) voldoet aan alle relevante en toepasselijke technische regels en normen; 5) vrij en onbelast is en niet in strijd is met de intellectuele eigendomsrechten van een derde; 6) vergezeld wordt van alle noodzakelijke en nuttige documentatie die het gebruik, de verwerking en/of de wederverkoop voor LS in de meest optimale omstandigheden mogelijk maakt, waarbij de leverancier bevestigt dat deze documentatie correct, volledig en up-to-date is.
- GEBREKEN. In het geval van een schending van één of meerdere van de waarborgen omschreven in deze algemene voorwaarden, is LS gerechtigd om naar keuze, met onmiddellijke ingang en zonder voorafgaande ingebrekestelling, één of meerdere van de hierna volgende remedies toe te passen: 1) een nieuwe levering van de koopwaar en/of diensten; 2) een herstel of vervanging van de koopwaar en/of dienst door de leverancier of een derde op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de leverancier; 3) een ontbinding van de overeenkomst met verhaal van haar schade; 4) een verwijdering van de geleverde koopwaar en/of diensten door leverancier of een derde op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de leverancier. Deze remedies doen geen afbreuk aan eventuele andere remedies die LS ter beschikking staan. LS stelt de leverancier schriftelijk in kennis van de schending van één of meerdere van de waarborgen omschreven in deze algemene voorwaarden. De leverancier wordt geacht het gebrek te aanvaarden, behoudens betwisting op gemotiveerde en gedetailleerde wijze binnen een termijn van twee werkdagen volgend op de ontvangst van deze kennisgeving.
- GARANTIE. Alle koopwaar worden geleverd met een minimumgarantie van twee jaar vanaf de levering. De garantieperiode wordt verlengd met de tijd van de gebruiksonderbreking door defect. Deze periode gaat in op het ogenblik waarop LS het defect aan de leverancier meldt en eindigt op het ogenblik dat het toestel terug in dienst gesteld wordt. De garantie voor herstelling of vervanging van defecte onderdelen is minstens zes maanden. De garantie dekt alle kosten die nodig zijn om het toestel dat bij normaal gebruik defect raakt terug in orde te brengen. De leverancier is verantwoordelijk voor de schade die voortvloeit uit de slechte werking van de geleverde producten.
- PRIJS. De overeengekomen prijzen zijn vast en onverrekenbaar voor alle bestellingen, ook voor deze die bij opvraging geleverd worden. De overeengekomen prijzen zijn exclusief BTW, maar inclusief alle andere van overheidswege opgelegde belastingen, accijnzen en heffingen, alsook inclusief alle verpakkingen, bescherming en bevestigingsmaterialen. De leverancier is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de correcte heffing en betaling van al deze belastingen en/of heffingen. Desgevallend dient de leverancier dergelijke belastingen derwijze aan LS te factureren opdat LS deze belastingen correct kan terugvorderen. Wijzigingen in prijzen, indexen, lonen, sociale lasten, belastingen, koersen en andere kostenverhogende factoren, alsmede meer- of minderwerk, kunnen niet aan LS worden doorberekend, tenzij deze mogelijkheid van herziening in de overeenkomst uitdrukkelijk vermeld staat.
11.SCHULDVERGELIJKING. LS is gerechtigd om op elk ogenblik en zonder voorafgaande kennisgeving haar openstaande schulden te compenseren, en zelfs niet opeisbare openstaande vorderingen, ten aanzien van de leverancier.
12.INTELLECTUELE EIGENDOM. De intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrechten, merkenrechten, modellenrechten en octrooirechten, die rusten op ontwerpen, tekeningen, modellen, etc., die door LS aan de leverancier zijn verstrekt, komen uitsluitend toe aan LS. Alle rechten op werken die specifiek voor LS zijn ontwikkeld in het kader van deze overeenkomst, worden eigendom van LS vanaf het ogenblik waarop de werken ontwikkeld zijn. Alle rechten op werken die niet specifiek voor LS zijn ontwikkeld blijven eigendom van de leverancier.
- VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS. LS verwerkt de persoonsgegevens van de leverancier (contactgegevens, functie, enz. – hierna de ‘Persoonsgegevens’) in overeenstemming met de toepasselijke privacyregelgeving, (a) voor de uitvoering van de overeenkomst, (b) in het kader van het leveranciersbeheer, alsook (c) voor direct marketing activiteiten. De persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan verwerkers, ontvangers en/of derden voor zover dit noodzakelijk is in het kader van voormelde doeleinden. De persoonsgegevens worden bewaard minstens gedurende de uitvoeringstermijn van de overeenkomst, en voor zolang als nodig in het kader van de samenwerking. De leverancier heeft ten alle tijde recht op inzage, verbetering of aanpassing van zijn persoonsgegevens of op verzet tegen de verwerking ervan zoals bedoeld in punt (c) hierboven. Daartoe volstaat het schriftelijk contact op te nemen met LS via info@luminussolutions.be met verwijzing naar de overeenkomst en vermelding van “verwerking van persoonsgegevens”. De leverancier is verantwoordelijk voor de juistheid van de persoonsgegevens die hij aan LS bezorgt en verbindt er zich toe de Algemene Verordening Gegevensbescherming na te leven ten aanzien van de personen van wie hij de persoonsgegevens aan ons heeft overgemaakt, evenals met betrekking tot alle mogelijke persoonsgegevens die hij van ons en onze medewerkers zou ontvangen. De Gegevensbeschermingsautoriteit is de verantwoordelijke toezichthouder van de naleving van de privacywetgeving in België en voor het opvolgen van klachten hieromtrent.
- 14. GEHEIMHOUDING. Partijen verbinden zich ertoe om informatie die als vertrouwelijk is aangemerkt en zij van de andere partij heeft ontvangen strikt vertrouwelijk te behandelen en op geen enkele wijze mede te delen of kenbaar te maken aan derden, vertrouwelijke informatie enkel te gebruiken binnen het kader en binnen de perken van de uitvoering van deze overeenkomst en vertrouwelijke informatie te beschermen tegen diefstal, verlies, beschadiging en/of ongeoorloofde toegang door derden. Vertrouwelijke informatie betekent onder andere de aan de onderneming gerelateerde informatie (in om het even welke vorm of op om het even welke informatiedrager) met betrekking tot de technologie, strategie, design, producten, klanten, potentiële klanten (met inbegrip van adressenlijsten), technische of commerciële methodes, tarieven, tariefvoorwaarden, leveranciers, financiering, werknemers en management. Alle door LS aan leverancier ter beschikking gestelde gegevens, documenten en overige bedrijfsinformatie, blijven te allen tijde eigendom van LS en dienen op eerste verzoek van LS of uiterlijk bij levering te worden teruggegeven. Leverancier zal de in dit artikel genoemde verplichtingen tevens opleggen aan personeel en derden die door leverancier bij de uitvoering van de overeenkomst zijn betrokken. In geval van overtreding van de geheimhoudingsverplichting door de leverancier, zal deze laatste een direct opeisbare boete van 10.000,00 EUR per schending verbeuren, zulks onverminderd het recht van LS om aanspraak te maken op een volledige vergoeding van de door hem geleden schade.
- 15. INTEGRITEIT/ANTI-FRAUDE. Partijen verbinden zich ertoe bij de uitoefening van hun activiteiten in het kader van deze overeenkomst, alle toepasselijke wetgeving en voorschriften met betrekking tot diens activiteiten, met inbegrip van maar niet beperkt tot regelgeving inzake corruptie, het witwassen van geld, de bescherming van het milieu, productaansprakelijkheid, wetgeving omtrent privacy en bescherming van persoonsgegevens, gezondheid en veiligheid van werknemers, etc., na te leven, alsook deze te doen naleven door haar personeel en onderaannemers. Partijen verbinden zich er in het bijzonder toe hun activiteiten niet, direct of indirect, uit te oefenen in strijd met anti-fraude bepalingen, zoals de regelgeving inzake omkoping, corruptie, witwaspraktijken, belastingontduiking, etc. Zij mogen geen illegale of onwettige activiteit uitoefenen of doen uitoefenen. Leverancier vergoedt, verdedigt en stelt LS en haar personeel schadeloos voor alle aansprakelijkheden, verliezen, schade, verwondingen, kosten, rechtsvorderingen, boetes en sancties die voortvloeien uit de niet naleving door de leverancier, diens personeel of onderaannemers van zijn verplichtingen zoals opgenomen in dit artikel 15. Partijen bevestigen dat zij alle redelijke maatregelen neemt om geen commissies, betalingen, geschenken met substantiële waarde, uitgebreid entertainment of andere zaken met substantiële waarde aan werknemers of agenten van de andere Partij te geven en dit in verband met de uitvoering van dit Contract of elk ander contract tussen Partijen. Elke bewezen niet-naleving van het bovenstaande kan beschouwd worden als een ernstige tekortkoming van het Contract tussen Partijen.
- 16. VERZEKERING – AANSPRAKELIJKHEID. Voorafgaand aan de levering van koopwaar of diensten dient de leverancier de nodige verzekeringen af te sluiten en te behouden gedurende de volledige uitvoering, alsook tijdens de waarborgtermijn, die nodig zijn rekening houdend met het voorwerp van de overeenkomst, om zijn aansprakelijkheid in te dekken. In geval van onderaanneming moet de leverancier dezelfde verplichtingen opleggen aan zijn onderaannemers. Het bewijs hiervan moet aan LS geleverd worden en LS kan hiervan te allen tijde een bevestiging vragen vanwege de verzekeraar. In voorliggend geval kan LS zich, indien zij dit nuttig acht, in de plaats stellen van de leverancier met het oog op het afsluiten van een verzekering of het betalen van de premies en de daaruit voortvloeiende kosten vervolgens aftrekken van de aan de leverancier verschuldigde bedragen. De leverancier, diens personeel en onderaannemers moeten gedekt worden door een verzekering voor arbeidsongevallen en voor ongevallen tijdens het woon- werkverkeer. De voertuigen van de leverancier, diens personeel en onderaannemers moeten gedekt zijn door een BA-autoverzekering, zelfs indien ze enkel op privéterrein worden gebruikt. De beroepsaansprakelijkheid of aansprakelijkheid voor exploitatie van de leverancier, contractueel en buitencontractueel, alsook alle bouwplaats risico’s moeten verzekerd zijn voor voldoende hoge bedragen, rekening houdend met de risico’s van de Overeenkomt. Deze verplichting tot verzekering impliceert op generlei wijze de beperking van de aansprakelijkheid van de leverancier, noch impliceert dit enige vrijwaring van LS bij vorderingen door derden voor bedragen die de verzekerde plafonds overstijgen voor niet verzekerde risico’s. De schadevergoeding waartoe LS eventueel gehouden is tegenover de leverancier en tegenover derden zal nooit hoger zijn dan de dekking verleend krachtens de BA-verzekering van LS. De meest actuele versie van het attest aansprakelijkheidsverzekering kan worden toegestuurd op eenvoudig verzoek. In elk geval zal de aansprakelijkheid van LS jegens de leverancier en tegenover derden beperkt zijn tot het door LS aan de Klant gefactureerde bedrag in de periode van 12 maanden voorafgaand aan het ontstaan van de door de Klant geleden schade. Alle claims onder deze Overeenkomst kunnen uitsluitend tegen LS worden gericht. De leverancier doet afstand van elke buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering tegen LS en haar verbonden en geassocieerde vennootschappen, evenals tegen hun respectievelijke bestuurders, leidinggevende personen en personeel (hetzij via een arbeidsovereenkomst, hetzij als zelfstandige) die betrokken zijn bij de uitvoering van deze Overeenkomst, ongeacht de specifieke schadeoorzaak.
- 17. GESCHILLEN - TOEPASSELIJK RECHT. De rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Brussel zullen exclusief bevoegd zijn om kennis te nemen van alle geschillen die kunnen ontstaan naar aanleiding van de overeenkomst. Op de overeenkomst is uitsluitend Belgisch recht van toepassing. Toepasselijkheid van buitenlandse wetgeving of het Weens Koopverdrag wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Bij procedurele stappen voor de rechtbank dienen alle kosten waarvan het bedrag door de rechtbank wordt bepaald, door de verliezende partij te worden vergoed.
Algemene aankoopvoorwaarden – Luminus Solutions Invest NV
- VOORWERP – TOEPASSING. Dit zijn de algemene aankoopvoorwaarden van Luminus Solutions Invest NV, met maatschappelijke zetel te België, 3320 Hoegaarden, Bleyveldstraat 9, KBO-nummer: 0462.388.112, (hierna “LSI”). Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke bestelling en/of overeenkomst opgemaakt en/of afgesloten door LSI met het oog op de aankoop van koopwaar en/of de aanneming van diensten. Deze voorwaarden zijn exclusief van toepassing op de aankoopovereenkomst tussen LSI en de leverancier. LSI protesteert hierbij uitdrukkelijk de toepassing van enige andere voorwaarden opgenomen in of waarnaar wordt verwezen in documenten van de leverancier (bijv. offerte, orderbevestiging, factuur, enz.), zelfs indien deze later aan LSI worden meegedeeld en op dat moment niet meer expliciet worden geprotesteerd. Deze voorwaarden zijn van toepassing tenzij partijen het schriftelijk en uitdrukkelijk anders overeenkomen. In dat laatste geval behouden deze algemene aankoopvoorwaarden in elk geval hun aanvullende werking ten opzichte van de afwijkende voorwaarden en modaliteiten.
- OFFERTE – AANVAARDING BESTELLING. Een offerte van de leverancier is bindend gedurende de termijn vermeld in de offerte, met een minimum van één maand. Onduidelijkheden in de offerte van de leverancier worden steeds uitgelegd in het voordeel van LSI. LSI is slechts gebonden door een door haar gedane bestelling volgend op een offerte van de leverancier indien deze bestelling schriftelijk door een vertegenwoordigingsbevoegd orgaan van LSI wordt bevestigd. Een bestelling van LSI wordt geacht door de leverancier te zijn aanvaard, tenzij deze bestelling door de leverancier schriftelijk wordt geweigerd binnen een termijn van tien dagen volgend op de ontvangst van deze bestelling. Op elk ogenblik voorafgaand aan de aanvaarding van een bestelling door de leverancier, uitdrukkelijk of impliciet, is LSI gerechtigd om haar bestelling geheel of gedeeltelijk te wijzigen of te annuleren. Een bestelling wordt door LSI steeds geplaatst onder voorbehoud van rechtzetting van vergissingen en/of materiële fouten. Zij kan naar aanleiding daarvan niet worden aangesproken voor een vergoeding.
- LEVERING – PRESTATIES. De leveringen van koopwaar en/of diensten door de leverancier gebeuren volgens de incoterm Delivery Duty Pay (“DDP”). De leverancier vrijwaart LSI voor mogelijke schade aan of verlies van de koopwaar als gevolg van de levering. Bij de levering van koopwaar dient een omstandige verzendnota aan LSI te worden overgemaakt waarop de volgende gegevens vermeld zijn: het bestelnummer, de omschrijving van het aantal en de aard van de verzonden koopwaar en het aantal en de kenmerken van de colli. Bij de levering van diensten dient een werkbon aan LSI te worden voorgelegd, waarop de volgende gegevens vermeld zijn: het begin- en eind uur waarop de diensten werden uitgevoerd en de details van de geleverde prestaties. De ondertekening van de werkbon door LSI valideert enkel de gegevens op de werkbon, maar houdt geen aanvaarding in van de geleverde diensten.
- LEVERINGSTERMIJN. Levertermijnen zijn essentieel en binden de leverancier. Ingeval van overschrijding van een levertermijn door de leverancier, is de leverancier zonder ingebrekestelling in verzuim en is LSI gerechtigd om, zonder rechterlijke tussenkomst bij wijze van eenvoudige schriftelijke kennisgeving, onverminderd alle andere rechten voorzien in het Burgerlijk Wetboek, de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. LSI mag gedeeltelijke of vroegtijdige leveringen weigeren, in welk geval zij de koopwaar mag terugsturenof opslaan, in beide gevallen op kosten en risico van de leverancier. LSI behoudt het recht om alle kosten in rekening te brengen die voortvloeien uit het niet naleven van de leveringstermijnen (zoals tijdelijke maatregelen) na een schriftelijke ingebrekestelling ten laste te leggen van de leverancier.
- AANVAARDING. De aanvaarding van de koopwaar en/of diensten gebeurt steeds in het bedrijf van LSI of op het door LSI opgegeven leveringsadres. De goedkeuring en aanvaarding is onderworpen aan een voorafgaande inspectie door LSI, die, afhankelijk van de aard en de concrete omstandigheden, zal plaatsvinden binnen een redelijke termijn volgend op de levering, een termijn die evenwel nooit minder dan 7 werkdagen zal bedragen. Zelfs indien LSI tot een oplevering van de koopwaar overgaat, zijn alle gevaren en risico’s waaraan de koopwaar blootgesteld zijn voor hun aankomst in ons magazijn, ten laste van de leverancier. LSI behoudt zich het recht voor de koopwaar te weigeren die, zonder schriftelijke goedkeuring ten opzichte van de bestelling zijn gewijzigd in afmetingen, kwaliteit of constructie. Teveel geleverde koopwaar kan geweigerd worden, zelfs indien de koopwaar reeds in het magazijn opgenomen is. De leverancier is gehouden de geweigerde koopwaar terug te nemen op zijn kosten. Tussentijdse betalingen gelden niet als aanvaarding. Een aanvaarding gebeurt steeds onder voorbehoud van eventuele verborgen gebreken.
- FACTUREN. LSI verzoekt de leverancier om de factuur te bezorgen, telkens met de vermelding van het nummer van de bestelbon. Voor de ontvangen en aanvaarde koopwaar is de overeengekomen prijs factureerbaar na verloop van de termijn op de bestelbon. Bij gebreke aan enige termijn zijn deze facturen betaalbaar 60 dagen na het einde der maand waarin de factuur werd ontvangen. Bij betwisting over het aantal, bij gebreken, bij materiele of documentaire onvolledigheid van de geleverde goederen of diensten, worden de goederen of diensten van rechtswege en zonder dat daarvoor een ingebrekestelling vereist is, niet betaald. De overdracht van eigendom van koopwaar vindt plaats vanaf het ogenblik waarop de koopwaar individualiseerbaar is, ongeacht de volledige betaling van de prijs. De overdracht van eigendom van diensten vindt plaats vanaf het ogenblik waarop de diensten geleverd worden. De leverancier draagt het risico voor schade aan en verlies van de koopwaar en/of diensten tot de aanvaarding van de koopwaar en/of diensten door LSI.
- WAARBORG. De leverancier waarborgt dat de koopwaar en/of diensten op het tijdstip van de levering: 1) in overeenstemming is met de voorwaarden en modaliteiten van de overeenkomst tussen partijen; 2) in overeenstemming is met alle relevantie en toepasselijke regelgeving, met inbegrip van regelgeving met betrekking tot veiligheid, transport, verpakking en labelling; 3) vrij is van zichtbare en verborgen gebreken; 4) voldoet aan alle relevante en toepasselijke technische regels en normen; 5) vrij en onbelast is en niet in strijd is met de intellectuele eigendomsrechten van een derde; 6) vergezeld wordt van alle noodzakelijke en nuttige documentatie die het gebruik, de verwerking en/of de wederverkoop voor LSI in de meest optimale omstandigheden mogelijk maakt, waarbij de leverancier bevestigt dat deze documentatie correct, volledig en up-to-date is.
- GEBREKEN. In het geval van een schending van één of meerdere van de waarborgen omschreven in deze algemene voorwaarden, is LSI gerechtigd om naar keuze, met onmiddellijke ingang en zonder voorafgaande ingebrekestelling, één of meerdere van de hierna volgende remedies toe te passen: 1) een nieuwe levering van de koopwaar en/of diensten; 2) een herstel of vervanging van de koopwaar en/of dienst door de leverancier of een derde op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de leverancier; 3) een ontbinding van de overeenkomst met verhaal van haar schade; 4) een verwijdering van de geleverde koopwaar en/of diensten door leverancier of een derde op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de leverancier. Deze remedies doen geen afbreuk aan eventuele andere remedies die LSI ter beschikking staan. LSI stelt de leverancier schriftelijk in kennis van de schending van één of meerdere van de waarborgen omschreven in deze algemene voorwaarden. De leverancier wordt geacht het gebrek te aanvaarden, behoudens betwisting op gemotiveerde en gedetailleerde wijze binnen een termijn van twee werkdagen volgend op de ontvangst van deze kennisgeving.
- GARANTIE. Alle koopwaar worden geleverd met een minimumgarantie van twee jaar vanaf de levering. De garantieperiode wordt verlengd met de tijd van de gebruiksonderbreking door defect. Deze periode gaat in op het ogenblik waarop LSI het defect aan de leverancier meldt en eindigt op het ogenblik dat het toestel terug in dienst gesteld wordt. De garantie voor herstelling of vervanging van defecte onderdelen is minstens zes maanden. De garantie dekt alle kosten die nodig zijn om het toestel dat bij normaal gebruik defect raakt terug in orde te brengen. De leverancier is verantwoordelijk voor de schade die voortvloeit uit de slechte werking van de geleverde producten.
- PRIJS. De overeengekomen prijzen zijn vast en onverrekenbaar voor alle bestellingen, ook voor deze die bij opvraging geleverd worden. De overeengekomen prijzen zijn exclusief BTW, maar inclusief alle andere van overheidswege opgelegde belastingen, accijnzen en heffingen, alsook inclusief alle verpakkingen, bescherming en bevestigingsmaterialen. De leverancier is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de correcte heffing en betaling van al deze belastingen en/of heffingen. Desgevallend dient de leverancier dergelijke belastingen derwijze aan LSI te factureren opdat LSI deze belastingen correct kan terugvorderen. Wijzigingen in prijzen, indexen, lonen, sociale lasten, belastingen, koersen en andere kostenverhogende factoren, alsmede meer- of minderwerk, kunnen niet aan LSI worden doorberekend, tenzij deze mogelijkheid van herziening in de overeenkomst uitdrukkelijk vermeld staat.
11.SCHULDVERGELIJKING. LSI is gerechtigd om op elk ogenblik en zonder voorafgaande kennisgeving haar openstaande schulden te compenseren, en zelfs niet opeisbare openstaande vorderingen, ten aanzien van de leverancier.
12.INTELLECTUELE EIGENDOM. De intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrechten, merkenrechten, modellenrechten en octrooirechten, die rusten op ontwerpen, tekeningen, modellen, etc., die door LSI aan de leverancier zijn verstrekt, komen uitsluitend toe aan LSI. Alle rechten op werken die specifiek voor LSI zijn ontwikkeld in het kader van deze overeenkomst, worden eigendom van LSI vanaf het ogenblik waarop de werken ontwikkeld zijn. Alle rechten op werken die niet specifiek voor LSI zijn ontwikkeld blijven eigendom van de leverancier.
- VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS. LSI verwerkt de persoonsgegevens van de leverancier (contactgegevens, functie, enz. – hierna de ‘Persoonsgegevens’) in overeenstemming met de toepasselijke privacyregelgeving, (a) voor de uitvoering van de overeenkomst, (b) in het kader van het leveranciersbeheer, alsook (c) voor direct marketing activiteiten. De persoonsgegevens kunnen worden doorgegeven aan verwerkers, ontvangers en/of derden voor zover dit noodzakelijk is in het kader van voormelde doeleinden. De persoonsgegevens worden bewaard minstens gedurende de uitvoeringstermijn van de overeenkomst, en voor zolang als nodig in het kader van de samenwerking. De leverancier heeft ten alle tijde recht op inzage, verbetering of aanpassing van zijn persoonsgegevens of op verzet tegen de verwerking ervan zoals bedoeld in punt (c) hierboven. Daartoe volstaat het schriftelijk contact op te nemen met LSI via info@luminussolutions.be met verwijzing naar de overeenkomst en vermelding van “verwerking van persoonsgegevens”. De leverancier is verantwoordelijk voor de juistheid van de persoonsgegevens die hij aan LSI bezorgt en verbindt er zich toe de Algemene Verordening Gegevensbescherming na te leven ten aanzien van de personen van wie hij de persoonsgegevens aan ons heeft overgemaakt, evenals met betrekking tot alle mogelijke persoonsgegevens die hij van ons en onze medewerkers zou ontvangen. De Gegevensbeschermingsautoriteit is de verantwoordelijke toezichthouder van de naleving van de privacywetgeving in België en voor het opvolgen van klachten hieromtrent.
- 14. GEHEIMHOUDING. Partijen verbinden zich ertoe om informatie die als vertrouwelijk is aangemerkt en zij van de andere partij heeft ontvangen strikt vertrouwelijk te behandelen en op geen enkele wijze mede te delen of kenbaar te maken aan derden, vertrouwelijke informatie enkel te gebruiken binnen het kader en binnen de perken van de uitvoering van deze overeenkomst en vertrouwelijke informatie te beschermen tegen diefstal, verlies, beschadiging en/of ongeoorloofde toegang door derden. Vertrouwelijke informatie betekent onder andere de aan de onderneming gerelateerde informatie (in om het even welke vorm of op om het even welke informatiedrager) met betrekking tot de technologie, strategie, design, producten, klanten, potentiële klanten (met inbegrip van adressenlijsten), technische of commerciële methodes, tarieven, tariefvoorwaarden, leveranciers, financiering, werknemers en management. Alle door LSI aan leverancier ter beschikking gestelde gegevens, documenten en overige bedrijfsinformatie, blijven te allen tijde eigendom van LSI en dienen op eerste verzoek van LSI of uiterlijk bij levering te worden teruggegeven. Leverancier zal de in dit artikel genoemde verplichtingen tevens opleggen aan personeel en derden die door leverancier bij de uitvoering van de overeenkomst zijn betrokken. In geval van overtreding van de geheimhoudingsverplichting door de leverancier, zal deze laatste een direct opeisbare boete van 10.000,00 EUR per schending verbeuren, zulks onverminderd het recht van LSI om aanspraak te maken op een volledige vergoeding van de door hem geleden schade.
- 15. INTEGRITEIT/ANTI-FRAUDE. Partijen verbinden zich ertoe bij de uitoefening van hun activiteiten in het kader van deze overeenkomst, alle toepasselijke wetgeving en voorschriften met betrekking tot diens activiteiten, met inbegrip van maar niet beperkt tot regelgeving inzake corruptie, het witwassen van geld, de bescherming van het milieu, productaansprakelijkheid, wetgeving omtrent privacy en bescherming van persoonsgegevens, gezondheid en veiligheid van werknemers, etc., na te leven, alsook deze te doen naleven door haar personeel en onderaannemers. Partijen verbinden zich er in het bijzonder toe hun activiteiten niet, direct of indirect, uit te oefenen in strijd met anti-fraude bepalingen, zoals de regelgeving inzake omkoping, corruptie, witwaspraktijken, belastingontduiking, etc. Zij mogen geen illegale of onwettige activiteit uitoefenen of doen uitoefenen. Leverancier vergoedt, verdedigt en stelt LSI en haar personeel schadeloos voor alle aansprakelijkheden, verliezen, schade, verwondingen, kosten, rechtsvorderingen, boetes en sancties die voortvloeien uit de niet naleving door de leverancier, diens personeel of onderaannemers van zijn verplichtingen zoals opgenomen in dit artikel 15. Partijen bevestigen dat zij alle redelijke maatregelen neemt om geen commissies, betalingen, geschenken met substantiële waarde, uitgebreid entertainment of andere zaken met substantiële waarde aan werknemers of agenten van de andere Partij te geven en dit in verband met de uitvoering van dit Contract of elk ander contract tussen Partijen. Elke bewezen niet-naleving van het bovenstaande kan beschouwd worden als een ernstige tekortkoming van het Contract tussen Partijen.
- 16. VERZEKERING – AANSPRAKELIJKHEID. Voorafgaand aan de levering van koopwaar of diensten dient de leverancier de nodige verzekeringen af te sluiten en te behouden gedurende de volledige uitvoering, alsook tijdens de waarborgtermijn, die nodig zijn rekening houdend met het voorwerp van de overeenkomst, om zijn aansprakelijkheid in te dekken. In geval van onderaanneming moet de leverancier dezelfde verplichtingen opleggen aan zijn onderaannemers. Het bewijs hiervan moet aan LSI geleverd worden en LSI kan hiervan te allen tijde een bevestiging vragen vanwege de verzekeraar. In voorliggend geval kan LSI zich, indien zij dit nuttig acht, in de plaats stellen van de leverancier met het oog op het afsluiten van een verzekering of het betalen van de premies en de daaruit voortvloeiende kosten vervolgens aftrekken van de aan de leverancier verschuldigde bedragen. De leverancier, diens personeel en onderaannemers moeten gedekt worden door een verzekering voor arbeidsongevallen en voor ongevallen tijdens het woon- werkverkeer. De voertuigen van de leverancier, diens personeel en onderaannemers moeten gedekt zijn door een BA-autoverzekering, zelfs indien ze enkel op privéterrein worden gebruikt. De beroepsaansprakelijkheid of aansprakelijkheid voor exploitatie van de leverancier, contractueel en buitencontractueel, alsook alle bouwplaats risico’s moeten verzekerd zijn voor voldoende hoge bedragen, rekening houdend met de risico’s van de Overeenkomt. Deze verplichting tot verzekering impliceert op generlei wijze de beperking van de aansprakelijkheid van de leverancier, noch impliceert dit enige vrijwaring van LSI bij vorderingen door derden voor bedragen die de verzekerde plafonds overstijgen voor niet verzekerde risico’s. De schadevergoeding waartoe LSI eventueel gehouden is tegenover de leverancier en tegenover derden zal nooit hoger zijn dan de dekking verleend krachtens de BA-verzekering van LSI. De meest actuele versie van het attest aansprakelijkheidsverzekering kan worden toegestuurd op eenvoudig verzoek. In elk geval zal de aansprakelijkheid van LSI jegens de leverancier en tegenover derden beperkt zijn tot het door LSI aan de Klant gefactureerde bedrag in de periode van 12 maanden voorafgaand aan het ontstaan van de door de Klant geleden schade. Alle claims onder deze Overeenkomst kunnen uitsluitend tegen LSI worden gericht. De leverancier doet afstand van elke buitencontractuele aansprakelijkheidsvordering tegen LSI en haar verbonden en geassocieerde vennootschappen, evenals tegen hun respectievelijke bestuurders, leidinggevende personen en personeel (hetzij via een arbeidsovereenkomst, hetzij als zelfstandige) die betrokken zijn bij de uitvoering van deze Overeenkomst, ongeacht de specifieke schadeoorzaak.
- 17. GESCHILLEN - TOEPASSELIJK RECHT. De rechtbank van Leuven zal exclusief bevoegd zijn om kennis te nemen van alle geschillen die kunnen ontstaan naar aanleiding van de overeenkomst. Op de overeenkomst is uitsluitend Belgisch recht van toepassing. Toepasselijkheid van buitenlandse wetgeving of het Weens Koopverdrag wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Bij procedurele stappen voor de rechtbank dienen alle kosten waarvan het bedrag door de rechtbank wordt bepaald, door de verliezende partij te worden vergoed.