Lokale energieproductie met warmtekrachtkoppeling

Zelf duurzame energie opwekken met hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling zorgt voor een lagere CO₂-voetafdruk en een lagere energiefactuur! Met 25 jaar ervaring in warmtekrachtkoppeling ontwerpen en bouwen wij installaties voor lokale energieproductie die aansluiten bij uw noden.

Warmtekrachtkoppeling

Bedrijven die naast elektriciteit ook veel warmte nodig hebben zijn – economisch en ecologisch – gebaat bij een warmtekrachtkoppeling (WKK), ofwel de gelijktijdige productie van elektriciteit en warmte. De elektriciteit wordt opgewekt door een gasmotor (op fossiele of hernieuwbare brandstof) of -turbine. De warmte die hierbij vrijkomt wordt gerecupereerd voor verwarming van een gebouw of voor een productieproces.

WKK is dus niet meer of niet minder dan een slimme manier om warmte te produceren. Warmte is de belangrijkste factor en daarom wordt een WKK meestal gedimensioneerd op basis van de warmtevraag van de gebruiker. De opgewekte elektriciteit wordt lokaal gebruikt en zorgt zo voor een meer rationeel gebruik van primaire energie en een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met de gescheiden opwekking van warmte en elektriciteit.

WKK levert een stabiele en voorspelbare elektriciteitsproductie, en kan dus perfect minder voorspelbare hernieuwbare energie (lees: wind, zon) op een duurzame manier aanvullen. Op deze manier is het mogelijk om met WKK flexibel in te spelen op de energiemarkt.

 

Zonnepanelen

Enkel elektriciteit nodig? Dan zijn zonnepanelen de meest voor de hand liggende manier om zelf energie op te wekken. In het kader van een totaalproject werken we samen met onze partners binnen de Luminus-groep om uw zonnepanelen feilloos te integreren in uw elektrische infrastructuur.

Meestal worden zonnepanelen gecombineerd met andere technologieën (vb. WKK, warmtepompen of energieopslag). Goed gedimensioneerde en op elkaar afgestemde installaties leveren een grotere energiebesparing op dan wanneer ze apart onderzocht worden.

Onze aanpak omvat het volledige traject van A tot Z

Voordelen voor u?

Energiebesparing: betere benutting van de beschikbare energiebronnen en daling van uw energiefactuur

Beter voor het milieu: daling van uw CO₂-voetafdruk en minder transportverliezen

Een greep uit onze realisaties

Installatie biogas-WKK in de brouwerij van AB Inbev in Hoegaarden

Installatie biogas-WKK in de brouwerij van AB Inbev in Hoegaarden

De brouwerij van AB Inbev in Hoegaarden zuivert haar afvalwater aan de hand van vergisting in een bioreactor. Dat ...
Vernieuwing van de ononderbroken stroomvoorziening en integratie van WKK in het Sint-Trudo ziekenhuis

Vernieuwing van de ononderbroken stroomvoorziening en integratie van WKK in het Sint-Trudo ziekenhuis

Voor ziekenhuizen is ononderbroken stroomvoorziening vaak -letterlijk- een kwestie van leven of dood. In 2017 ...

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?